Hoe worden autogordels getest?

Veiligheid in het verkeer is een belangrijk onderwerp en de autogordel speelt daar een cruciale rol in. We nemen vaak aan dat onze autogordels ons zullen beschermen in het geval van een ongeluk, maar hoe kunnen we er eigenlijk zeker van zijn dat ze dat zullen doen? Het antwoord ligt in de uitgebreide testprocedures waaraan autogordels worden onderworpen voordat ze op de markt komen. In dit blogartikel duiken we dieper in de wereld van autogordeltests en ontdekken we welke stappen er worden genomen om ervoor te zorgen dat ze aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen.

Het testen van autogordels wordt op verschillende manieren gedaan. In deze blog gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

  1. Statistische tests
  2. Dynamische tests
  3. Milieutests
  4. Testcriteria

Statische tests

Dit zijn tests die worden uitgevoerd zonder beweging. Hierbij wordt een kracht uitgeoefend op de gordel om te zien hoeveel spanning het materiaal aankan voordat het scheurt. Deze tests controleren ook de duurzaamheid van de gespen, bevestigingen en andere componenten. Statische tests zijn vaak de eerste stap in het testen van de kracht van gordels, aangezien het in deze fase makkelijker is om alles af te lezen en te analyseren dat in zo een test gebeurt.

Dynamische tests

Dit soort tests simuleert de krachten en bewegingen die optreden tijdens een echt ongeval. Deze tests worden vaak uitgevoerd met behulp van crashtestdummies in auto’s onder verschillende scenario’s om het gedrag van de gordel te observeren bij botsingen vanuit verschillende hoeken. Dit zijn de tests die je waarschijnlijk wel kent, waarin een auto volop tegen een muur aanrijdt om te kijken wat de gevolgen van zo een impact zijn. Dit wordt op verschillende snelheden gedaan, om eventuele zwaktes bij de autogordel in kaart te brengen en jouw veiligheid beter te garanderen.

Milieutests

Autogordels worden ook getest op hun vermogen om extreme temperaturen, vochtigheid en andere milieufactoren te weerstaan, om er zeker van te zijn dat ze betrouwbaar blijven onder verschillende weersomstandigheden. We schreven al eerder over de slijtage van een gordel en wat te doen als je autogordel niet goed werkt. Weer heeft hier ook een rol in, aangezien de luchtvochtigheid of te veel zon bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan snellere slijtage van je gordel. Om dit zo veel mogelijk op te vangen worden autogordels in verschillende kunstmatige omgevingen getest. Hierdoor hoef je minder vaak je autogordels te vervangen.

Testcriteria

Op welke onderdelen moet een autogordel een goed scoren voordat de gordel als veilig wordt bestempeld en de markt op mag?

Kracht

Een van de primaire testcriteria is het vermogen van de autogordel om grote krachten te weerstaan. De gordel moet in staat zijn om de inzittenden stevig op hun plaats te houden tijdens een botsing, zonder te breken.

Sluiting van de gesp

De gesp van de autogordel moet gemakkelijk kunnen worden gesloten en geopend, maar mag niet onbedoeld loskomen tijdens een ongeluk.

Materiaal

Het textiel en het metaal gebruikt in autogordels worden ook onderworpen aan tests om hun duurzaamheid en slijtvastheid te beoordelen.

Gebruiksgemak

Dit omvat niet alleen hoe gemakkelijk het is om de gordel te gebruiken, maar ook of hij gemakkelijk kan worden aangepast voor passagiers van verschillende maten. Alle accessoires van de gordel worden getest.

Certificering en normen

Na een succesvolle testprocedure ontvangen autogordels een certificering volgens nationale en internationale veiligheidsnormen. In Europa moeten autogordels voldoen aan de ECE R16-norm, terwijl in de Verenigde Staten de FMVSS-normen gelden.

Conclusie

Het uitvoeren van uitgebreide tests op autogordels is cruciaal om de veiligheid van de inzittenden te waarborgen. Dankzij deze strikte testprocedures kunnen we er met een gerust hart op vertrouwen dat onze autogordels ons de nodige bescherming bieden in het geval van een ongeval. Als u meer wilt weten over de veiligheid van autogordels of andere aspecten van rijveiligheid, houd dan ons blog in de gaten voor meer informatieve artikelen.

We hopen dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in de strenge testprocedures die autogordels ondergaan voordat ze deel uitmaken van je dagelijkse rijervaring. Veilig rijden!

Deel dit artikel