Voorkom deze fouten tijdens het dragen van je autogordel

Veilig rijden begint met de juiste uitrusting en kennis! Voor optimale bescherming moet je altijd jouw gordel dragen. Om te voorkomen dat jij als bestuurder een veelgemaakte fout maakt hebben wij  een lijst samengesteld met tips rondom het correct dragen van de veiligheidsgordel:

Hoe draag jij je autogordel?

Grote kans dat je geneigd bent om te denken dat een autogordel voldoende is om veilig in de auto te zitten. In de praktijk is dat ook zo, maar toch zijn er kleine punten waar je op moet letten om de veiligheid te vergroten. Als je op deze acht punten let stap jij de volgende keer echt zonder zorgen in de auto.

Voorkom ‘submarining’

Zorg ervoor dat je gordel correct gepositioneerd is om te voorkomen dat je bij een botsing onder de gordel door schiet, wat kan leiden tot ernstige verwondingen. Door de zwaartekracht en een slechte houding kan een autogordel omhoog kruipen. Dit lijkt misschien niet gevaarlijk, maar kan vooral voor kleinere inzittenden bij een crash een probleem zijn.

Heupgordel op de juiste plaats

De heupgordel hoort over het bekken, niet de buik, om interne verwondingen bij een ongeval te voorkomen. Wanneer je een ongeval hebt en de autogordel zit te hoog kan dit interne verwondingen veroorzaken.

Geen gedraaide riemen

Zorg dat de gordel niet gedraaid is, om snijwonden te voorkomen. Daarnaast kan een gordel minder effectief zijn wanneer deze gedraaid is.

Vervang versleten gordels

Een beschadigde of eerder betrokken gordel bij een ongeval? Vervang hem direct voor je eigen veiligheid. Lees ook wat je moet doen als je autogordel niet goed werkt.

man die gordel om doet in de auto

Trek dikke kleding uit

Om maximale bescherming te bieden, moet de gordel zo strak mogelijk zitten. Nieuwe auto’s hebben daarom een gordelspanner, zodat je gordel altijd zo strak mogelijk zit. Trek in de winter je jas uit of doe de gordel onder je jas.

Leeg je zakken

Zorg dat er niets hards of scherps onder je gordel zit, zoals sleutels of een smartphone, om verwondingen te voorkomen. Ook de gesp van een broekriem kan gevaarlijk zijn dus hou hier rekening mee wanneer je in de auto stapt.

Altijd gordel om, ook achterin

Veiligheid voorop, ook voor passagiers achterin. Draag altijd een gordel, ongeacht waar je zit. Dit is helaas een vaak voorkomende

Ga naar het toilet voor je rijdt

Een volle blaas kan bij een ongeval tot ernstige verwondingen leiden. Zorg voor een lege blaas om de risico’s te verkleinen.

Bij ons vind je alles wat je nodig hebt om veilig de weg op te gaan. Denk hierbij aan kwalitatieve autogordels en andere autoveiligheidsproducten. Jouw veiligheid is onze prioriteit. Rij veilig, rij bewust!

Een nieuwe gordel bij Autogordel.nl

Als je een nieuwe gordelband of andere gordelaccessoires nodig hebt, kun je deze eenvoudig bestellen bij Autogordel.nl. Wij bieden een breed assortiment aan autogordels stijlen en accessoires voor verschillende automerken en modellen. Je kunt terecht voor nieuwe gordelbanden, oprolmechanismen, gespen en andere onderdelen die je nodig hebt om je autogordel weer in perfecte staat te krijgen. Deze kunnen wij opsturen, maar je kunt het ook door ons laten installeren.

Als je handig bent en over de juiste gereedschappen beschikt, kun je dit zelf doen. Er zijn online tal van handleidingen en video’s te vinden die je stap voor stap begeleiden bij het vervangen van een autogordel. Zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig opvolgt om ervoor te zorgen dat je de gordel op de juiste manier installeert. Als je niet zeker bent van je vaardigheden of geen ervaring hebt met het werken aan auto’s, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een professional of om het door ons te laten doen.

Deel dit artikel