Hoe werkt een autogordel?

Je gebruikt er een elke keer weer als je de auto instapt – de autogordel. De veiligheidsgordel biedt al jaren extra bescherming tijdens een ongeluk. Maar hoe werken autogordels nou precies? Wat zorgt er voor dat deze strakker aantrekken bij een ongeluk of noodstop? In deze blog beschrijven we precies hoe de autogordel werkt.

Geschiedenis van de autogordel

De autogordel is in de jaren 1930 en 1940 geïntroduceerd in sommige auto’s, maar is pas echt doorgebroken in 1959. Toen heeft de Zweedse ingenieur Nils Bohlin van autofabrikant Volvo de driepuntsgordel uitgevonden. Tegenwoordig is het niet meer voor te stellen dat een auto geen autogordel heeft en zijn we allemaal bekend met hoe belangrijk ze zijn. Maar hoe werkt de veiligheidsgordel nou precies?

In deze blog lees je

  1. Uit welke onderdelen bestaat een autogordel?
  2. Hoe werkt een autogordel?

Uit welke onderdelen bestaat een autogordel?

Een standaard autogordel bestaat uit een paar  vaste onderdelen. Als eerste is er de gordelband, dit is het stoffen deel dat over je lichaam loopt. Het gordelslot is het metalen deel waar de gordelband in klikt. Dit zorgt ervoor dat de gordel niet terugspringt maar om je lichaam heen gespannen blijft. Het oprolmechanisme zorgt ervoor dat de gordelband weer oprolt wanneer deze niet in gebruik is. Het beschermt je gordelband tegen slijtage. De spanner zorgt ervoor dat de gordel strakker trekt bij een plotselinge stop of een botsing,

Hoe werkt een autogordel?

Een autogordel werkt op twee manieren, namelijk bij normaal gebruik en tijdens een botsing of noodstop. In beide situaties is het belangrijk dat je gordel goed werkt.

Normaal gebruik

Tijdens normaal rijden rolt het oprolmechanisme de overtollige gordelband op en houdt het deze strak genoeg om de passagier op zijn plaats te houden. Tegelijkertijd is het los genoeg om comfortabel te zijn, ook tijdens lange autoritten.

Tijdens een botsing

Wanneer de auto plotseling stopt of botst detecteert een sensor de verandering in snelheid. Dit zorgt ervoor dat de spanner wordt geactiveerd, die de gordel dan strakker trekt om de bestuurder en passagiers op hun plek te houden. Zo draagt de autogordel bij aan het verminderen van eventuele letsel, aangezien eventuele klappen worden opgevangen door de gordel in plaats van het stuur of ander deel van de auto.

Lees de blog Wat te doen als je autogordel niet goed werkt als je twijfelt over de werking van je autogordel.

Stel zelf jouw perfecte autogordels samen

De autogordel lijkt een eenvoudig apparaat, maar is een slim stuk technologie dat al talloze levens heeft gered. En nu is het mogelijk om je autogordel samen te stellen naar eigen wens.

Jouw auto, jouw stijl!

Wij van Autogordel.nl geloven dat uiterlijk niet hoeft in te leveren op functionaliteit en daarom leveren wij unieke custom autogordels als vervanging van de standaard autogordel. Deze zijn aan te passen naar eigen wens, merk auto en hoeveelheid personen. Net zo veilig, maar veel mooier. Vervolgens kunnen wij de autogordel vervangen in onze garage of opsturen zodat jij het zelf kan doen.

Deel dit artikel